Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

12.05.2020. 11:42

Tri osobe, jedan državljanin Egipta i dva državljanina BiH, terete se za organizirano krijumčarenje veće skupine ilegalnih migranata sa područja Egipta.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1.      Ahmed Ghabir Mahmud Fethallaha, rođenog 1991. godine u Egiptu

2.      Duraković Alana, rođenog 1997. godine u Bihaću

3.      Bakrač Amira, rođenog 1997. godine u Bihaću.

Optuženi se terete da su, djelujući zajedno i u dogovoru, radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi, počinili krijumčarenje skupine od najmanje 15 ilegalnih migranata sa područja Egipta, koji su ilegalno boravili u BiH.

Optuženi se terete da su se organizirali i sudjelovali u transportu ilegalnih migranata sa područja Bihaća prema riječnoj granici sa R Hrvatskom na rijeci Savi, te izvršili nabavu čamaca za ilegalni prelazak migranata sa ciljem njihovog prebacivanja u R Hrvatsku, te dalje prema drugim zemljama EU, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH. 

U izvršenju kaznenog djela počinitelji su otkriveni i spriječeni akcijom pripadnika policije MUP-a RS, koji su pronašli ilegalne migrante na obali rijeke Save, u blizini Kozarske Dubice, spriječili njihovo daljnje krijumčarenje, te lišili slobode počinitelje kaznenog djela.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo – organiziranje grupe ljudi ili udruženja za počinjenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz članka 189a. KZ-a BiH a u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba