Vijesti

ODRŽAN SASTANAK KOORDINACIONOG TIMA TUŽILAŠTVA BiH ZA POSTUPANJE U VEZI PROBLEMATIKE PREVENCIJE I SUZBIJANJE ŠIRENJA KORONA VIRUSA-COVID 19

29.04.2020. 14:01
Centralne teme odnosile su se na rad i organizaciju institucije u vanrednoj situaciji, koordinaciju sa partnerskim institucijama i agencijama za provođenje zakona, te plan organizacije rada u narednom periodu.
ODRŽAN SASTANAK KOORDINACIONOG TIMA TUŽILAŠTVA BiH ZA POSTUPANJE U VEZI PROBLEMATIKE PREVENCIJE I SUZBIJANJE ŠIRENJA KORONA VIRUSA-COVID 19

 

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, održala je četvrti sastanak Koordinacionog tima Tužilaštva BiH, na kojem su analizirani rad i aktivnosti Tužilaštva BiH u periodu od uvođenja vanredne situacije zbog pandemije Covid 19.

 

Rad Tužilaštva BiH bio je efektivan i organizovan u skladu sa preporukama VSTV-a BiH i drugih nadležnih organa, tako da je Tužilaštvo BiH uspjelo adekvatno odgovoriti izazovima i radnim zadacima u proteklom periodu.

 

Zabilježen je intenzivan rad na pritvorskim predmetima i predmetima sa hitnim rokovima, predmetima koji su u vezi sa širenjem pandemije Covid 19, a također i u predmetima terorizma, krijumčarenja osoba u segmentu ilegalnih migracija, neovlaštenog prometa opojnih droga, neovlaštenog prometa akciznih proizvoda, kao i predmetima za druga krivična djela.

 

Na sastanku je razgovarano o mjerama zaštite za uposlenike, stranke i osoblje koje dolazi u dodir sa uposlenicima Tužilaštva BiH, sa akcentom na posebne mjere u slučaju povećanja radnih kapaciteta u skladu sa zdravstvenim i sigurnosnim mjerama i ograničenjima.

 

Tužilaštvo BiH održava aktivnu i frekventu komunikaciju sa partnerskim pravosudnim, policijskim i sigurnosim agencijama radi osiguranja što boljeg i nesmetanog funkcionisanja institucije.

 

Također, na zahtjev i dopis iz VSTV-a BiH, Koordinacioni tim razgovarao je o planu aktivnosti i angažmanu kapaciteta u narednom periodu a u skladu sa situacijom izazvanom širenjem virusa Covid 19, te u skladu sa preporukama nadležnih organa i u dogovoru i koordinaciji sa partnerskim institucijama.

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba