Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА НЕОВЛАШТЕНИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОМЕТ ОПОЈНИМ ДРОГАМА

22.04.2020. 10:19
Ради се о међународној операцији у борби против кријумчарења опојних дрога кодног назива "Тебра" у којој је учествовало Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама из Р Хрватске.
ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА НЕОВЛАШТЕНИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОМЕТ ОПОЈНИМ ДРОГАМА

 

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

- Билић Маријане, рођене 1979. године у општини Плоче, Република Хрватска, држављанке Р Хрватске.

 

Оптужена се терети да је у временском периоду од 2015. до 2019. године, на територији БиХ, с циљем стицања противправне имовинске користи и увећања брачне имовине, по организованим и извршеним превозима веће количине опојне дроге “cannabis” из Републике Албаније, преко Црне Горе у БиХ, као брачни супружник, помагала у складиштењу и препакивању опојне дроге, ради даљег превоза и продаје у Р Хрватску.

 

Према наводима оптужнице, оптужена је у приликама када је њен супруг на локалитету породичне куће, од њему познатих лица преузимао, организовао складиштење и препакивање опојне дроге, ради њеног даљег превоза и продаје, у више наврата била укључена на начин да је обезбјеђивала локацију, те помагала у превозу и складиштењу опојне дроге.

 

Оптужена се терети да је, с умишљајем, учиниоцу неовлаштеног међународног превоза и држања ради даље продаје супстанце која је прописима проглашена опојном дрогом, уклањала препреке за учињење кривичног дјела, прикривала учиниоца, као и средства којима је дјело учињено, трагове кривичног дјела и предмете прибављене кривичним дјелом, чиме је починила кривично дјело неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. став (1) Кривичног закона Босне и Херцеговине, у вези са чланом 31. истог Закона.

 

Током провођења истражних операција остварена је значајна сарадња са партнерским институцијама Р Хрватске, те су лица повезана са оптуженом процесуирана у правосудним институцијама Хрватске.

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba