Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTENI MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIM DROGAMA

22.04.2020. 10:19
Radi se o međunarodnoj operaciji u borbi protiv krijumčarenja opojnih droga kodnog naziva "Tebra" u kojoj je sudjelovalo Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama iz R Hrvatske.
PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTENI MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIM DROGAMA

 

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

- Bilić Marijane, rođene 1979. godine u općini Ploče, Republika Hrvatska, državljanke R Hrvatske.

 

Optužena se tereti da je u vremenskom razdoblju od 2015. do 2019. godine, na teritoriju BiH, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi i uvećanja bračne imovine, po organiziranim i izvršenim prijevozima veće količine opojne droge “cannabis” iz Republike Albanije, preko Crne Gore u BiH, kao bračni supružnik, pomagala u skladištenju i prepakivanju opojne droge, radi daljnjeg prijevoza i prodaje u R Hrvatsku.

 

Prema navodima optužnice, optužena je u prigodama kada je njen suprug na lokalitetu obiteljske kuće, od njemu poznatih osoba preuzimao, organizirao skladištenje i prepakivanje opojne droge, radi njenog daljnjeg prijevoza i prodaje, u više navrata bila uključena na način da je osiguravala lokaciju, te pomagala u prijevozu i skladištenju opojne droge.

 

Optužena se tereti da je, s umišljajem, učinitelju neovlaštenog međunarodnog prijevoza i držanja radi daljnje prodaje supstance koja je propisima proglašena opojnom drogom, uklanjala prepreke za učinjenje kaznenog djela, prikrivala učinitelja, kao i sredstva kojima je djelo učinjeno, tragove kaznenog djela i predmete pribavljene kaznenim djelom, čime je počinila kazneno djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. stavak (1) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u svezi sa člankom 31. istog Zakona.

 

Tijekom provedbe istražnih operacija ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim institucijama R Hrvatske, te su osobe povezane sa optuženom procesuirane u pravosudnim institucijama Hrvatske.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba