Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ КОДНОГ НАЗИВА “МАРОКО” ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

15.04.2020. 12:49

Међу оптуженима су двоје држављана Туниса и два држављанина БиХ.

 ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ КОДНОГ НАЗИВА “МАРОКО” ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу којом су обухваћени оптужени:

1. Tarek Oueslati, рођен 1985. године у Тунису, држављанин Туниса, налази се у притвору

2. Mariem Sifi, рођена 2000. године у Тунису, држављанка Туниса, одређене мјере забране рјешењем Суда БиХ

3. Ален Фале, рођен 1991. године у Мостару, држављанин БиХ

4. Белмин Шкаљић рођен 2000. године у Мостару, држављанин БиХ.

Оптужени се терете да су, крајем прошле године, оптужени Оуеслати у сврху искориштавања, пронашао и врбовао илегалне мигранате, држављане Марока који су незаконито боравили у БиХ, те у циљу стицања противзаконите имовинске користи, лажно им обећавајући да ће их за износ од по 1500 евра по лицу прокријумчарити до Р Словеније на територију ЕУ, позвао у Мостар, гдје је ангажовао оптужене Шкаљића и Фале, представивши их као возаче.

Након тога, оптужени су мигранте одвезли на подручје Подвележја гдје су их брутално опљачали и претукли, те оставили на хладноћи на њима непознатој локацији, након чега су их ту пронашли полицијски службеници ПУ Мостар, који су им пружили помоћ.

Оптужена Sifi терети се да је, заједно са другим оптуженима и њима познатим лицима, користила кодове из мобилних телефона отетих од жртава како би подизала новац послан путем новчаних трансакција.

Оптужени се терете да су према кријумчареним лицима поступали у сврху искориштавања, како би себи прибавили незакониту имовинску корист, те почињењем кривичног дјела угрозили здравље и безбједност кријумчарених лица, чиме су починили кривично дјело – кријумчарење лица из члана 189. став 3. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba