Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “MAROKO” PROTIV ČETIRI OSOBE ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

15.04.2020. 12:49

Među optuženima su dvoje državljana Tunisa i dva državljanina BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “MAROKO” PROTIV ČETIRI OSOBE ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

1. Tarek Oueslati, rođen 1985. godine u Tunisu, državljanin Tunisa, nalazi se u pritvoru

2. Mariem Sifi, rođena 2000. godine u Tunisu, državljanka Tunisa, određene mjere zabrane rješenjem Suda BiH

3. Alen Fale, rođen 1991. godine u Mostaru, državljanin BiH

4. Belmin Škaljić rođen 2000. godine u Mostaru, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, koncem prošle godine, optuženi Oueslati u svrhu iskorištavanja, pronašao i vrbovao ilegalne migranate, državljane Maroka koji su nezakonito boravili u BiH, te u cilju stjecanja protuzakonite imovinske koristi, lažno im obećavajući da će ih za iznos od po 1500 eura po osobi prokrijumčariti do R Slovenije na teritorij EU, pozvao u Mostar, gdje je angažirao optužene Škaljića i Fale, predstavivši ih kao vozače.

Nakon toga, optuženi su migrante odvezli na područje Podveležja gdje su ih brutalno opljačali i pretukli, te ostavili na hladnoći na njima nepoznatoj lokaciji, nakon čega su ih tu pronašli policijski djelatnici PU Mostar, koji su im pružili pomoć.

Optužena Sifi tereti se da je, zajedno sa drugim optuženima i njima poznatim osobama, koristila kodove iz mobilnih telefona otetih od žrtava kako bi podizala novac poslan putem novčanih transakcija.

Optuženi se terete da su prema krijumčarenim osobama postupali u svrhu iskorištavanja, kako bi sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist, te počinjenjem kaznenog djela ugrozili zdravlje i sigurnost krijumčarenih osoba, čime su počinili kazneno djelo – krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 3. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba