Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉKА ТУЖИЛАШТВА БиХ УЧЕСТВОВАЛА НА ВИДЕО-КОНФЕРЕНЦИЈИ СВИХ ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА И ПРЕДСЈЕДНИКА ВСТС-а

08.04.2020. 17:32

Тужилаштва у Босни и Херцеговини предузела су потребне мјере и настављају са радом и остваривањем Уставом и законом предвиђених улога и надлежности. Појачано је праћење законитости поступака јавних набавки. Предузеће се мјере за обезбјеђење услова за вршење обдукција.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉKА ТУЖИЛАШТВА БиХ УЧЕСТВОВАЛА НА ВИДЕО-КОНФЕРЕНЦИЈИ СВИХ ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА И ПРЕДСЈЕДНИКА ВСТС-а

Тужилаштво БиХ је предузело активности на обезбјеђењу услова за остваривање процеса рада за вријеме ванредне ситуације изазване пандемијом корона-вируса и радне активности се свакодневно проводе.

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, учествовала је на видео-конференцији главних тужилаца у БиХ и предсједника ВСТС-а БиХ. На састанку су договорени закључци који ће помоћи да се без застоја реализује рад и остваривање надлежности тужилачких институција.

1. Сва тужилаштва у БиХ, за вријеме трајања ванредних околности изазваних пандемијом, остварују своју Уставом и законима предвиђену улогу уз предвиђене мјере заштите запосленика и грађана, поступајући према одлуци ВСТС-а БиХ у погледу организације и приоритета рада тужилаштава.

2. Осим већ наведених приоритета процесуирања кривичних дјела против здравља људи, за вријеме трајања ванредних околности, сва тужилаштва у БиХ прате и пратиће са појачаном пажњом све јавне набавке које се реализују у вријеме пандемије, те ће у случају постојања основа сумње за извршење коруптивних кривичних дјела кориштењем настале ситуације, процесуирати сва одговорна лица за која постоји основ сумње за извршење ових кривичних дјела.

3. Тужилаштва се за вријеме ванредних околности суочавају са проблемом избјегавања вршења обдукција од стране обдуцената, који избјегавање правдају ризиком и непостојањем одговарајућијх заштитно-техничких услова за вршење обдукција. Због тога позивамо надлежне органе извршних власти свих нивоа у БиХ за хитно обезбјеђивање заштитно-техничких услова којима би било омогућено вршење обдукција за вријеме трајања пандемије.

Видео-конференција одржана је у организацији Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, те ће се у наредном периоду наставити са овим начином рада и размјене искустава између тужилаца о начину организовања и рада у новонасталим околностима, уз подршку ВСТС-а БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba