Vijesti

PREDLOŽENO PRODUŽENJE PRITVORA ZA OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE VELIKIH KOLIČINA OPOJNE DROGE MARIHUANA-SKUNK U OKVIRU PREDMETA KODNOG NAZIV “SKY”

03.04.2020. 14:17

Produženje pritvora predloženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te ponovno počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

PREDLOŽENO PRODUŽENJE PRITVORA ZA OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE VELIKIH KOLIČINA OPOJNE DROGE MARIHUANA-SKUNK U OKVIRU PREDMETA KODNOG NAZIV “SKY”

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, u okviru predmeta kodnog naziva “SKY” koji se odnosi na međunarodnu operaciju u borbi protiv krijumčarenja velikih količina opojne droge marihuana-“skunk” sa područja Crne Gore u BiH, te dalje prema teritoriji R Hrvatske i Evropske unije, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za produženje mjere pritvora za četvoricu osumnjičenih.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i terete se da su, djelujući kao organizirana kriminalna grupa, organizirali i realizirali više kamionskih transporta opojne droge marihuana-“skunk” sa područja Albanije preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema Hrvatskoj i zemaljama EU, a radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Provođenjem istrage Tužilaštvo BiH i partnerske agencije za provođenje zakona u BiH i zemljama regiona, dokumentirale su transporte više stotina kilograma ove opojne droge, te su u organiziranim akcijama izvršena presretanja, pronalazak i zapljene velike količine opojne droge.

Osumnjičeni se terete da su počinjenjem krivičnih djela ostvarili nezakonitu imovinsku korist od najmanje 2,5 miliona KM.

Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c).

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela organiziranog kriminala (čl. 250.) i neovlaštenog prometa opojnim drogama (čl. 195.) Krivičnog zakona BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba