Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA GRANIČNOG POLICAJCA OSUMNJIČENOG ZA PRIMANJE DARA ILI DRUGIH OBLIKA KORISTI

19.03.2020. 11:57

Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točka d) ZKP-a BiH, jer je osumnjičeni svojim postupkom ozbiljno ugrozio zdravlje građana Bosne i Hercegovine puštajući tri osobe koje dolaze iz Austrije, kao jedne od zemalja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, bez upućivanja na bilo kakav sanitarni ili zdravstveni pregled i bez važećih putnih isprava.

PREDLOŽEN PRITVOR ZA GRANIČNOG POLICAJCA OSUMNJIČENOG ZA PRIMANJE DARA ILI DRUGIH OBLIKA KORISTI

Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se branio ćutnjom, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

- Kikić Rajo, rođen 1963. godine u Breziku, BiH.

Osumnjičeni je pod istragom da je tražio i dobio dar kako bi, protivno zakonskim odredbama i mimo predviđenih zdravstvenih i sanitarnih procedura, na graničnom prijelazu Brčko pustio u BiH troje putnika koji su došli iz R Hrvatske, a prethodno su bili i u drugim zemljama.

S obzirom da se radilo o mlađim osobama sa intenzivnim društvenim kontaktima i kretanjem, navedenim postupkom osumnjičeni je prouzrokovao veliku opasnost po zdravlje i živote građana BiH.

Osobe koje su propuštene u BiH su pronađene i nad njima je proveden postupak sukladno uvedenim mjerama i odredbama o samoizolaciji.

Pritvor za osumnjičenog predložen je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točka d) ZKP-a BiH, iz razloga što je postupak osumnjičenog prouzrokovao uznemirenje i strah javnosti i građana zbog mogućih posljedica počinjenog kaznenog djela.

Prijedlog je upućen Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba