Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA GRANIČNOG POLICAJCA OSUMNJIČENOG ZA PRIMANJE DARA ILI DRUGIH OBLIKA KORISTI

19.03.2020. 11:57

 

Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka d) ZKP-a BiH, jer je osumnjičeni svojim postupkom ozbiljno ugrozio zdravlje građana Bosne i Hercegovine puštajući tri osobe koje dolaze iz Austrije, kao jedne od zemalja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, bez upućivanja na bilo kakav sanitarni ili zdravstveni pregled i bez važećih putnih isprava.
PREDLOŽEN PRITVOR ZA GRANIČNOG POLICAJCA OSUMNJIČENOG ZA PRIMANJE DARA ILI DRUGIH OBLIKA KORISTI

 

Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se branio ćutnjom, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

 

- Kikić Rajo, rođen 1963. godine u Breziku, BiH.

 

Osumnjičeni je pod istragom da je tražio i dobio dar kako bi, suprotno zakonskim odredbama i mimo predviđenih zdravstvenih i sanitarnih procedura, na graničnom prelazu Brčko pustio u BiH troje putnika koji su došli iz R Hrvatske, a prethodno su bili i u drugim zemljama.

 

S obzirom da se radilo o mlađim osobama sa intenzivnim društvenim kontaktima i kretanjem, navedenim postupkom osumnjičeni je prouzrokovao veliku opasnost po zdravlje i živote građana BiH.

 

Osobe koje su propuštene u BiH su pronađene i nad njima je proveden postupak u skladu sa uvedenim mjerama i odredbama o samoizolaciji.

 

Pritvor za osumnjičenog predložen je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka d) ZKP-a BiH, iz razloga što je postupak osumnjičenog prouzrokovao uznemirenje i strah javnosti i građana zbog mogućih posljedica počinjenog krivičnog djela.

 

Prijedlog je upućen Sudu BiH.

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba