Vijesti

LIŠEN SLOBODE GRANIČNI POLICAJAC ZBOG PRIMANJA DARA RADI NEZAKONITOG PROPUŠTANJA GRAĐANA IZ INOSTRANSTVA U BOSNU I HERCEGOVINI

18.03.2020. 09:16

Istragom je utvrđeno da je granični policajac na graničnom prelazu Brčko zahtijevao i primio dar kako bi, suprotno propisima, propustio u BiH tri osobe koje su doputovale iz R Hrvatske.

LIŠEN SLOBODE GRANIČNI POLICAJAC ZBOG PRIMANJA DARA RADI NEZAKONITOG PROPUŠTANJA GRAĐANA IZ INOSTRANSTVA U BOSNU I HERCEGOVINI

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Granične policije BiH, lišili su slobode osumnjičenog graničnog policajca sa graničnog prelaza Brčko.

Istragom je utvrđeno da je navedeni osumnjičeni, prilikom ulaska troje državljana u BiH sa područja R Hrvatske, zahtijevao i primio dar kako bi im, bez odgovarajućih dokumenata, omogućio ulazak u BiH te ih nakon toga, suprotno instrukcijama i naredbama o postupanju sa građanima koji ulaze u BiH u postupku izdavanja rješenja o samoizolaciji, propustio u BiH bez provedenih procedura nadležnih sanitarnih i zdravstvenih organa.

Nakon otkrivanja navedenog događaja i provođenja istrage, državljani BiH sa šireg područja Brčkog, identifikovani su i locirani, te je prema navedenima proveden postupak u skladu sa odredbama postupanja u procesu zaštite od širenja korona virusa COVID-19.

Navedeni osumnjičeni bit će tokom dana priveden u Tužilaštvo BiH, gdje će ga ispitati postupajući tužilac, koji će nakon toga prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela primanja dara ili drugih oblika koristi iz člana 217. KZ-a BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba