Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POMAGANJE U POREZNOJ UTAJI U IZNOSU VEĆEM OD 3,5 MILIJUNA KM

17.03.2020. 10:23

Optuženi Svraka Senad (1966) tereti se za pomaganje u kaznenom djelu porezne utaje koje su počinili optuženi Svraka Aida (1980) i preduzeće “ELSTER COMMERCE” d.o.o. Sarajevo u razdoblju od 2008. do 2011. godine.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POMAGANJE U POREZNOJ UTAJI U IZNOSU VEĆEM OD 3,5 MILIJUNA KM

Tužitelj i šef Odsjeka za financijski kriminal Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

-      Svraka Senada, rođenog 1966. godine u Rudom, nastanjenog u Sarajevu.

Optuženi se tereti da je, u razdoblju od 2008. do 2011. godine, postupajući u svojstvu vlasnika pravne osobe Elster commerce d.o.o. Sarajevo, čiji je ravnatelj-odgovorna osoba bez ograničenja ovlasti bila supruga osumnjičenog, pomogao upravljati inkriminiranim poslovanjem pravne osobe Elster Commerce d.o.o. Sarajevo, pomažući joj u poslovima kontrole provedbe redovitih i nezakonitih nabava, kao i u poslovima dogovaranja sa trećim osobama radi nabavljanja lažnih i krivotvorenih faktura za promet kave kao visokotarifne robe u BiH.

Optuženi se tereti da je svojim nezakonitim radnjama sudjelovao u stvaranju privida da se radi o kavi bh. podrijetla, te na taj način omogućio nezakoniti odbitak ulaznog PDV-a u iznosu od oko 3,57 milijuna KM, za koji iznos je oštećen proračun i svi građani BiH.

Optuženi se tereti za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba