Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POMAGANJE U POREZNOJ UTAJI U IZNOSU VEĆEM OD 3,5 MILIONA KM

17.03.2020. 10:23

Optuženi Svraka Senad (1966), tereti se za pomaganje u krivičnom djelu porezne utaje koje su počinili optuženi Svraka Aida (1980) i preduzeće “ELSTER COMMERCE” d.o.o. Sarajevo u periodu od 2008. do 2011. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POMAGANJE U POREZNOJ UTAJI U IZNOSU VEĆEM OD 3,5 MILIONA KM

Tužilac i šef Odsjeka za finansijski kriminal Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

-      Svraka Senada, rođenog 1966. godine u Rudom, nastanjenog u Sarajevu.

Optuženi se tereti da je, u periodu od 2008. do 2011. godine, postupajući u svojstvu vlasnika pravne osobe Elster commerce d.o.o. Sarajevo, čiji je direktor-odgovorna osoba bez ograničenja ovlaštenja bila supruga osumnjičenog, pomogao upravljati inkriminiranim poslovanjem pravne osobe Elster Commerce d.o.o. Sarajevo, pomažući joj u poslovima kontrole provođenja redovnih i nezakonitih nabavki, kao i u poslovima dogovaranja sa trećim osobama radi nabavljanja lažnih i krivotvorenih faktura za promet kafe kao visokotarifne robe u BiH.

Optuženi se tereti da je svojim nezakonitim radnjama sudjelovao u stvaranju privida da se radi o kafi bh. porijekla, te na taj način omogućio nezakoniti odbitak ulaznog PDV-a u iznosu od oko 3,57 miliona KM, za koji iznos je oštećen budžet i svi građani BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba