Вијести

У ТУЖИЛАШТВУ БиХ ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О УСПОСТАВИ КООРДИНАЦИОНОГ ТИЈЕЛА ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА БиХ, ЕНТИТЕТА И БРЧКО ДИСТРИКТА

13.03.2020. 12:06

Координационо тијело ће помоћи бољој размјени информација и координацији између тужилаштава на различитим нивоима у процесу успоставе владавине права.

У ТУЖИЛАШТВУ БиХ ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О УСПОСТАВИ КООРДИНАЦИОНОГ ТИЈЕЛА ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА БиХ, ЕНТИТЕТА И БРЧКО ДИСТРИКТА

Главни тужиоци Тужилаштва БиХ, Републичког јавног тужилаштва РС, Федералног тужилаштва ФБиХ и Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ, уз присуство представника Пројекта јачања тужилачких капацитета, који имплементира ВСТС БиХ, на крају  дводневног састанка у Сарајеву свечано су потписали Споразум о успостави Координационог тијела. 

Основна надлежност овог Координационог тијела јесте разматрање сукоба надлежности између тужилаштава у Босни и Херцеговини, у ситуацијама када законом није прописан начин рјешавања сукоба надлежности и када су искориштени сви претходни начини рјешавања сукоба надлежности који нису довели до рјешења. 

На наредним редовним састанцима овог Координационог тијела чланови овог тијела размјењиваће информације и координисати спровођење истрага које су у току, с циљем унапређења законитости и ефикасности рада. 

Тужилачка заједница у Босни и Херцеговини броји око 370 тужилаца који раде у тужилачким институцијама на свим нивоима у БиХ и од којих се очекује значајан допринос владавини права и процесуирању свих кривичних дјела која се почине у држави, те су координациона тијела која врше повезивање и убрзавање комуникације и сарадње потребна ради ефикасније сарадње у јачању владавине права.​

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba