Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG SUDJELOVANJA NA STRANIM RATIŠTIMA U SIRIJI

12.03.2020. 11:51

Optuženi Dželko Armen (1990) tereti se za krivična djela organiziranja terorističke grupe iz člana 202d. i krivično djelo terorizma iz člana 201. Krivičnog zakona BiH.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG SUDJELOVANJA NA STRANIM RATIŠTIMA U SIRIJI

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-      Dželko Armena, zv. “Abdullah” i “Ike”, rođenog 1990. godine u Sarajevu, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je početkom 2013. godine, preko teritorije R Turske otišao na područje Sirije, sa namjerom da se priključi strukturama tzv. ”ISIL”-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen  terorističkom organizacijom, te se dolaskom na područje Sirije priključio ovim oružanim formacijama i sudjelovao u napadima i terorističkim aktivnostima koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih nezakonitih radnji.

Optuženi je kao pripadnik tzv. “ISIL“-a više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ove terorističke organizacije, optuženi se krajem 2019. godine, nakon poraza u gradu Baguzu, predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportovan u BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2., a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati pozivanjem 18 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba