Vijesti

TUŽILAČKI KOLEDŽ USPJEŠNO ODRŽAN U MOSTARU

20.02.2020. 15:01

Tužioci i stručno osoblje Tužilaštva BiH, zajedno sa međunarodnim ekspertima, razmjenjivali su iskustva i pozitivne prakse u procesuiranju predmeta ratnih zločina, organizovanog kriminala, korupcije, finansijskog kriminala, trgovine ljudima i terorizma. 

TUŽILAČKI KOLEDŽ USPJEŠNO ODRŽAN U MOSTARU

U Mostaru je održan dvodnevni tužilački koledž na kojem je sudjelovalo oko 140 sudionika, dok su oko 120 sudionika predstavljali tužioci, istra​žioci i stručno osoblje Tužilaštva BiH.

Sudionici su u okviru panela razmjenjivali iskustva i prakse iz svakodnevnog tužilačkog rada u pojedinim oblastima. 

U segmentu procesuiranja predmeta ratnih zločina teme su se odnosile na ostvarene rezultate i planove Posebnog odjela za ratne zločine, ulogu žrtava i oštećenih kao svjedoka u predmetima ratnih zločina, značaj regionalne saradnje u procesuiranju ovih predmeta, zaštitu svjedoka i podršku svjedocima, kao i proces traženja nestalih osoba i ekshumacije, te saradnju sa MRMKS-om i način pribavljanja i korištenja haških dokaza.

U okviru panela Odjela II i III, o procesuiranju predmeta organizovanog kriminala, privrednog kriminala, korupcije, trgovine ljudima i terorizma, teme i prezentacije su se odnosile na međunarodnu pravnu pomoć u procesuiranju ovih predmeta, značaj međuagencijske saradnje u otkrivanju organizovanog kriminala,  privrednog kriminala i korupcije, procesuiranje krivičnih djela pranja novca, najbolja iskustva i prakse zajedničkih istražnih timova, te borbu protiv trgovine ljudima i terorizma.

Za održavanje Tužilačkog koledža podršku su dali projektni partneri – Lucid Links d.o.o. u okviru Projekta podrške Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Tužilaštvu BiH Ambasade Velike Britanije, EU4JUSTICE projekat, te UNDP Regionalni projekt o ratnim zločinima.

Na kraju Tužilačkog koledža usvojeni su zaključci koji će unaprijediti rad tužilaštva i agencija za provođenje zakona u ovim oblastima. 

Zaključke možete pogledati ovdje:

Zaključci  - Tužilački koledž


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba