Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE OPTUŽENE ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ORUŽJA I VOJNE OPREME

17.01.2020. 08:46

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE OPTUŽENE ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ORUŽJA I VOJNE OPREME

-      Hrvatović Alena (1979) i Salihović Admira (1979) iz Tuzle, državljana BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od početka 2019. godine do 18.02.2019. godine, optuženi Hrvatović Alen kao organizator i rukovodilac grupe za neovlašteni promet oružjem, a drugooptuženi te druge njima poznate osobe kao pripadnici organizovane grupe, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili međunarodno krijumčarenja veće količine ručnih bombi, automatskih pušaka, pištolja, te drugih vrsta oružja i municije iz BiH prema Njemačkoj i Holandiji.

U optužnici se navodi da su oružje, municija i vojna oprema otkriveni i zaplijenjeni u Drezdenu, na području SR Njemačke, a pretresom motornog vozila marke “Mercedes”, bh. registarskih oznaka, pronađeno je 95 ručnih bombi i maketa ručne bombe, 4 poluautomatske puške, 8 pištolja, kao i značajna količina municije raznih kalibara i vojne opreme koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH je ostvarilo značajnu saradnju sa partnerskim agencijama SR Njemačke.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba