Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ПОРЕСКЕ УТАЈЕ

25.12.2019. 10:30

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ПОРЕСКЕ УТАЈЕ

-       ЦРНЧЕВИЋ МИРОСЛАВА,   рођеног 1968. године у Гламочу, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да се, у сврху прибављања незаконите имовинске користи, у периоду 2008. године до 19.08.2011. године, континуирано бавио организацијом ланаца фиктивног промета правних лица у сврху омогућавања правним лицима вршења утаје ПДВ-а у великим износима, за који је оштећен буџет Босне и Херцеговине и нанесена штета држави и грађанима.

Како се наводи у оптужници, дјелујући истовремено за властиту корист, остварујући  новчану накнаду за прибављање фиктивних докумената за више правних лица, те такође за рачун више правних лица утајивача ПДВ-а која су починила кривично дјело прописано законом БиХ, оптужени је омогућио да наведена лица избјегну платити давања прописана пореским законодавством БиХ непружањем захтијеваних података или пружањем лажних података о својим стеченим опорезивим приходима.

На наведени начин извршене су пореске утаје у већим износима од стране више правних лица-предузећа, а оптужени је за себе, као противслугу, остварио незакониту имовинску корист.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. став 4. КЗ-а БиХ, у вези са ставом 1., све у вези са члановима 31. и 54. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba