Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG POREZNE UTAJE

25.12.2019. 10:30

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG POREZNE UTAJE

-      CRNČEVIĆ MIROSLAVA,   rođenog 1968. godine u Glamoču, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da se,  u svrhu pribavljanja nezakonite imovinske koristi, u periodu 2008. godine do 19.08.2011. godine, kontinuirano bavio organizacijom lanaca fiktivnog prometa pravnih lica u svrhu omogućavanja pravnim licima vršenja utaje PDV-a u velikim iznosima, za koji je oštećen budžet Bosne i Hercegovine i nanesena šteta državi i građanima.

Kako se navodi u optužnici,  djelujući istovremeno za vlastitu korist,  ostvarujući  novčanu naknadu za pribavljanje fiktivnih dokumenata za više pravnih lica, te također za račun više pravnih lica utajivača PDV-a koja su počinila krivično djelo propisano zakonom BiH, optuženi je omogućio da navedena lica izbjegnu platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH nepružanjem zahtijevanih podataka ili pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima.

Na navedeni način izvršene su porezne utaje u većim iznosima od strane više pravnih osoba-preduzeća, a optuženi je za sebe, kao protuuslugu, ostvario nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se tereti da je počinio  krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. KZ-a BiH, u vezi sa stavom 1., sve u vezi sa članovima 31. i 54. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba