Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ ОКО 3,5 МИЛИОНА КМ

24.12.2019. 14:01

Два физичка и једно правно лице терете се да су у периоду од 2008. до 2011. године утајиле пореска давања ПДВ-а у вишемилионском износу.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ ОКО 3,5 МИЛИОНА КМ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1.     Сврака Сенада, рођеног 1966. године у Рудом

2.     Сврака Аиде, рођене 1980. године у Сарајеву

3.     Правног лица “Elster-Commerce” д.о.о. Сарајево.

Оптужени се терете да су, у својству власника и директора правног лица “Elster-Commerce” д.о.о. Сарајево, приликом увоза великих количина сирове кафе из иностранства у БиХ, подношењем лажних фактура о фиктивно оствареном промету, стварали привид оствареног промета, кафу набављали на црном тржишту, те незаконито пријављивали улазни одбитак ПДВ-а и на тај начин утајили пореске обавезе ПДВ-а у укупном износу од 3.569.592,55 КМ, за који износ су оштетили буџет и све грађане БиХ, а за себе прибавили незакониту имовинску корист.

Истрагом је утврђено постојање више десетина фалсификованих фактура за увоз којима су утајени износи ПДВ-а у различитим износима, најчешће од 10 000-20 000 КМ, али и другим износима, те је кафа приликом увоза лажно приказивана фактурама за увоз соје, глине и сл.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. КЗ-а БиХ.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем око 60 свједока и стручних вјештака, те прилагањем више стотина доказних материјала и финансијске документације.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba