Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU OKO 3,5 MILIONA KM

24.12.2019. 14:01

Dvije fizičke i jedna pravna osoba terete se da su u periodu od 2008. do 2011. godine utajile porezna davanja PDV-a u višemilionskom iznosu.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU OKO 3,5 MILIONA KM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.   Svraka Senada, rođenog 1966. godine u Rudom

2.   Svraka Aide, rođene 1980. godine u Sarajevu

3.   Pravne osobe “Elster-Commerce” d.o.o. Sarajevo.

Optuženi se terete da su, u svojstvu vlasnika i direktora pravne osobe “Elster-Commerce” d.o.o. Sarajevo, prilikom uvoza velikih količina sirove kafe iz inostranstva u BiH, podnošenjem lažnih faktura o fiktivno ostvarenom prometu, stvarali privid ostvarenog prometa, kafu nabavljali na crnom tržištu, te nezakonito prijavljivali ulazni odbitak PDV-a i na taj način utajili porezne obaveze PDV-a u ukupnom iznosu od 3.569.592,55 KM, za koji iznos su oštetili budžet i sve građane BiH, a za sebe pribavili nezakonitu imovinsku korist.

Istragom je utvrđeno postojanje više desetina krivotvorenih faktura za uvoz kojima su utajeni iznosi PDV-a u različitim iznosima, najčešće od 10 000-20 000 KM, ali i drugim iznosima, te je kafa prilikom uvoza lažno prikazivana fakturama za uvoz soje, gline i sl.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. KZ-a BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala i finansijske dokumentacije.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba