Vijesti

VIŠE OSUMNJIČENIH ZA SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA TRANSPORTOVANO U BiH I NALAZE SE U PRITVORU

20.12.2019. 08:24

Osumnjičene osobe, koje su transportovane u BiH, pod istragom su zbog krivičnih djela organiziranje terorističke grupe (čl. 202d.), protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl. 162b.) i terorizam (čl. 201.) KZ-a BiH.

VIŠE OSUMNJIČENIH ZA SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA TRANSPORTOVANO U BiH I NALAZE SE U PRITVORU

Tužilaštvo BiH i nadležne institucije i agencije provele su aktivnosti u skladu sa međunarodnim obavezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnim protokolom Vijeća Evrope na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine  obavezala poštovati i provoditi na osnovu članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Evrope, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji.

U proteklim danima Tužilaštvo BiH je u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, Federalnom upravom policije (FUP) FBiH, u koordinaciji i saradnji  sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom više osoba - državljana BiH koji su sudjelovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužilaštvo BiH provodi istrage zbog krivičnih djela organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. st. 2. u vezi sa članom 201. KZ-a BiH i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. st. 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Za nekim od ovih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH tužilaštvo nastavlja sa njihovim krivičnim procesuiranjem u skladu sa zakonom.
 
Tužilaštvo BiH iskazuje dalju spremnost i posvećenost  u provođenju aktivnosti u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na saradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba