Vijesti

GLAVNI TUŽITELJI IZ BiH, CRNE GORE, HRVATSKE I SRBIJE UZ SUDJELOVANJE GLAVNOG TUŽITELJA PRI MRMKS-u RAZGOVARAJU O JAČANJU REGIONALNE SURADNJE U BORBI PROTIV NEKAŽNJIVOSTI RATNIH ZLOČINA

18.12.2019. 14:26

Središnje teme sastanka odnose  se na analizu dosadašnje suradnje, sa osvrtom na ključne izazove i probleme uočene u praksi, kao i primjere uspješne suradnje u proteklom razdoblju.

 

GLAVNI TUŽITELJI IZ BiH, CRNE GORE, HRVATSKE I SRBIJE UZ SUDJELOVANJE GLAVNOG TUŽITELJA PRI MRMKS-u RAZGOVARAJU O JAČANJU REGIONALNE SURADNJE U BORBI PROTIV NEKAŽNJIVOSTI RATNIH ZLOČINA

Također, glavni tužitelji i njihovi timovi, razgovaraju i o dosadašnjem iskustvu sa ustupanjem predmeta sa potvrđenim optužnicama, te svim potrebnim aktivnostima i preduvjetima koji moraju biti ispunjeni kako bi se osiguralo ustupanje predmeta, sa posebnim akcentom na osiguranje potrebne zaštite i suradnje svjedoka, kao i suradnju između tužiteljstava tijekom suđenja.

Jedna od tema sastanka odnosi se i na suradnju u istragama i zajedničke istražne timove, kao jedan od elemenata bitnih za učinkovitiju suradnju i prevazilaženje problema.

Također, sudionici sastanka razgovaraju i o daljnjim koracima u budućnosti u odnosu na unaprjeđenje prijenosa postupaka i suradnju u istragama.

Na sastanku je sudjelovao glavni tužitelj pri MRMKS-u Serge Brammertz, čija suradnja i potpora je izuzetno bitna za razvoj regionalne suradnje, te izaslanstva tužiteljstava iz zemalja regije na čijem čelu su Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik R Hrvatske, Veselin Vučković, tužitelj Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, Snežana Stanojković, tužitelj za ratne zločine R Srbije, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje su uključene u praćenje procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Regionalni sastanak održava se u Sarajevu u okviru regionalnog projekta o ratnim zločinima koji Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) provodi u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, uz potporu vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Italije.

Ovaj sastanak dio je aktivnosti u okviru projekta koji obuhvata, između ostalog, potporu u oblasti zaštite žrtava i svjedoka, digitalizacije i poboljšanja komunikacije i izvještavanja o predmetima ratnih zločina.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba