Vijesti

GLAVNI TUŽIOCI IZ BiH, CRNE GORE, HRVATSKE I SRBIJE UZ SUDJELOVANJE GLAVNOG TUŽIOCA PRI MRMKS-u RAZGOVARAJU O JAČANJU REGIONALNE SARADNJE U BORBI PROTIV NEKAŽNJIVOSTI RATNIH ZLOČINA

18.12.2019. 14:26

Centralne teme sastanka odnose  se na analizu dosadašnje saradnje, sa osvrtom na ključne izazove i probleme uočene u praksi, kao i primjere uspješne saradnje u proteklom periodu.

GLAVNI TUŽIOCI  IZ BiH, CRNE GORE, HRVATSKE I SRBIJE UZ SUDJELOVANJE GLAVNOG TUŽIOCA PRI MRMKS-u RAZGOVARAJU O JAČANJU REGIONALNE SARADNJE U BORBI PROTIV NEKAŽNJIVOSTI RATNIH ZLOČINA

Također, glavni tužioci i njihovi timovi, razgovaraju i o dosadašnjem iskustvu sa ustupanjem predmeta sa potvrđenim optužnicama, te svim potrebnim aktivnostima i preduslovima koji moraju biti ispunjeni kako bi se osiguralo ustupanje predmeta, sa posebnim akcentom na osiguranje potrebne zaštite i saradnje svjedoka, kao i saradnju između tužilaštava tokom suđenja.

Jedna od tema sastanka odnosi se i na saradnju u istragama i zajedničke istražne timove, kao jedan od elemenata bitnih za efikasniju saradnju i prevazilaženje problema.

Također, sudionici sastanka razgovaraju i o daljim koracima u budućnosti u odnosu na unapređenje prenosa postupaka i saradnju u istragama.

Na sastanku je sudjelovao glavni tužilac pri MRMKS-u Serge Brammertz, čija saradnja i podrška je izuzetno bitna za razvoj regionalne saradnje, te delegacije tužilaštava iz zemalja regije na čijem čelu su Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik R Hrvatske, Veselin Vučković, tužilac Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, Snežana Stanojković, tužilac za ratne zločine R Srbije, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje su uključene u praćenje procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Regionalni sastanak održava se u Sarajevu u okviru regionalnog projekta o ratnim zločinima koji Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) provodi u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, uz podršku vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Italije.

Ovaj sastanak dio je aktivnosti u okviru projekta koji obuhvata, između ostalog, podršku u oblasti zaštite žrtava i svjedoka, digitalizacije i poboljšanja komunikacije i izvještavanja o predmetima ratnih zločina.

Zaključci sastanaka tužilaca o saradnji u procesuiranju ratnih zločinaodržanog u Sarajevu 17-19. decembra

 

  

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba