Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ЉУДИ

17.12.2019. 12:15

Након лишења слободе осумњиченог, на основу потјернице, који је дужи период био недоступан правосуђу БиХ, тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ЉУДИ

-          ИНДИРА СУЉЕМАНИЈА, рођеног 1980. године у Босанском Новом, држављанина БиХ.

У оптужници се наводи да је током новембра 2017. године, оптужени Индир Суљемани као члан групе за кријумчарење људи, заједно са раније правоснажно осуђеним Елхами Хотијем организатором и Ђенитом Рахимићем чланом групе, из користољубља омогућавао незаконит боравак кријумчарених лица у Босни и Херцеговини, миграната са подручја Косова, из Албаније и Ирана, као и држављана Р Турске, све са циљем организације њиховог даљег илегалног пребацивања из БиХ у Р Хрватску и даље у земље Западне Европе.

Индир Суљемани је у наведеном периоду са члановима групе на различите начине учествовао у прихватању и превозу илегалних миграната из Србије на подручју БиХ, те обезбјеђивао смјештај мигрантима, омогућавајући на тај начин незаконит боравак и сакривање миграната који нису имали документе потребне за законит боравак у БиХ.

Како се наводи у оптужници, оптужени је заједно са члановима групе у два наврата омогућио илегалан улазак у БиХ и незаконит боравак у БиХ 16 миграната са подручја Косова, Албаније и Ирана.

Наведене радње представљају кривично дјело и у супротности су са чланом 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздужним путем којим се допуњује Конвенција УН-а против транснационалног организованог криминала („Сл. гласник БиХ“ бр. 3/02) и чланом 7. ставом 2. Закона о граничној контроли („Сл. гласник БиХ“ бр. 53/09, 54/10, 47/14).

Оптужени се терети да је починио кривично дјело организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’ из члана 189а. у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. и у вези са чланом 54. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba