Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA LJUDI

17.12.2019. 12:15

Nakon lišenja slobode osumnjičenog, na temelju tjeralice, koji je duže razdoblje bio nedostupan pravosuđu BiH, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA LJUDI

-          INDIRA SULJEMANIJA, rođenog 1980. godine u Bosanskom Novom, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da je tijekom studenog 2017. godine, optuženi Indir Suljemani kao član skupine za krijumčarenje ljudi, zajedno sa ranije pravomoćno osuđenim Elhami Hotijem organizatorom i Đenitom Rahimićem članom skupine, iz koristoljublja omogućavao nezakonit boravak krijumčarenih osoba u Bosni i Hercegovini, migranata sa područja Kosova, iz Albanije i Irana, kao i državljana R Turske, sve sa ciljem organizacije njihovog daljnjeg ilegalnog prebacivanja iz BiH u R Hrvatsku i dalje u zemlje Zapadne Europe.

Indir Suljemani je u navedenom razdoblju sa članovima skupine na različite načine sudjelovao u prihvatanju i prijevozu ilegalnih migranata iz Srbije na području BiH, te obezbjeđivao smještaj migrantima, omogućavajući na taj način nezakonit boravak i skrivanje migranata koji nisu imali dokumente potrebne za zakonit boravak u BiH.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je zajedno sa članovima skupine u dva navrata omogućio ilegalan ulazak u BiH i nezakonit boravak u BiH 16 migranata sa područja Kosova, Albanije i Irana.

Navedene radnje predstavljaju kazneno djelo i u suprotnosti su sa člankom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdužnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala („Sl. glasnik BiH“ br. 3/02) i člankom 7. stavkom 2. Zakona o graničnoj kontroli („Sl. glasnik BiH“ br. 53/09, 54/10, 47/14).

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo organiziranje grupe ili udruženja za počinjenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz članka 189a. u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz članka 189. i u svezi sa člankom 54. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba