Vijesti

ZAJEDNIČKA MEĐUNARODNA AKCIJA TUŽILAŠTAVA BiH I R SRBIJE U BORBI PROTIV ILEGALNIH MIGRACIJA U OKVIRU OPERACIJE “KAJAK”

17.12.2019. 11:43

Aktivnosti su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala, povezana sa ilegalnim migracijama.

ZAJEDNIČKA MEĐUNARODNA AKCIJA TUŽILAŠTAVA BiH I R SRBIJE U BORBI PROTIV ILEGALNIH MIGRACIJA U OKVIRU OPERACIJE “KAJAK”

Tužilaštvo BiH, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, u okviru operacije kodnog naziva “Kajak”, provodi aktivnosti u saradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a R Srbije (SBPOK) i Tužilaštvom za organizovani kriminal R Srbije.

Aktivnosti su usmjerene na razbijanje i procesuiranje grupa za organizovani kriminal koje djeluju na području Srbije i Bosne i Hercegovine, a koje su organizovane radi krijumčarenja većeg broja ilegalnih migranata, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Tokom realizacije operacije “Kajak”, danas su policijski službenici SIPA-e, na podučju Bratunca, lišili slobode jednu osobu osumnjičenu da je član grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi nezakonitog krijumčarenja i prebacivanja ilegalnih migranata sa područja Srbije u BiH, radi daljeg transporta prema zemljama EU.

Osoba je osumnjičena za krivično djelo – organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’  iz člana 189a. KZ-a BiH.

Istovremeno, u okviru ove akcije, na području R Srbije u koordiniranoj akciji policijski službenici SBPOK-a Srbije lišili su slobode 6 osumnjičenih osoba, među kojima i osumnjičenog organizatora grupe.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese stambenog i poslovnih objekata koje koristi osumnjičeni iz BiH, te su izuzeti predmeti i dokazi koji će biti korišteni u okviru dokumentovanja i procesuiranja krivičnog djela.

U okviru rada u ovoj međunarodnoj operaciji, podršku je pružio Policijski centar Jugoistočne Evrope-SELEC, te je ostvarena saradnja Tužilaštva BiH i SIPA-e sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH, Službom za poslove sa strancima BiH i MUP-om Republike Srpske.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba