Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU ZBOG UTAJE POREZA

10.12.2019. 11:41

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU ZBOG UTAJE POREZA

1.  Darinke Kićanović, rođene 1968. godine u Bijeljini, državljanke BiH, i

2.  pravnog lica d.o.o. „DMK TRADE“ Dvorovi, Biljeljina, čije je odgovorno lice - direktor društva bez ograničenja ovlaštenja Darinka Kićanović.

Optužena Darinka Kićanović, kao direktor i  odgovorno lice u pravnom licu d.o.o. "DMK TRADE", Dvorovi, Biljeljina, se tereti da je u periodu 2015. i 2016. godine, sa ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a, postupila suprotno odredbama poreznog zakonodavstva, iako je bila dužna, te lažno i formalno iskazala fiktivni promet u svom knjigovodstvu za poslovne događaje,  koji se stvarno nisu dogodili, na koji način nije izvršila obračun, prijavila ni platila obaveze PDV-a u iznosu od 85.646 KM, i na taj način oštetila budžet BiH.

Pravno lice d.o.o. "DMK TRADE" Dvorovi, Biljeljina se tereti da je kao pravno lice raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je ostvarila optužena Darinka Kićanović.

Optužena Darinka Kićanović se tereti da je  počinila krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH, a pravno  lice  d.o.o. „DMK TRADE“ Dvorovi, Bijeljina, krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. i u vezi sa članom 124. istog Zakona. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba