Vijesti

U TUŽILAŠTVU BiH ODRŽAVA SE RADIONICA O PROCESUIRANJU ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI

13.11.2019. 14:07

Radionica se održava u organizaciji Misije OSCE-a u BiH, trajat će ukupno 4 dana, a sudjelovat će više od 60 sudionika, tužilaca i stručnog osoblja Posebnog odjela za ratne zločine.

U TUŽILAŠTVU BiH ODRŽAVA SE RADIONICA O PROCESUIRANJU ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI

Radionica na temu procesuiranja zločina protiv čovječnosti rezultat je saradnje Misije OSCE-a i Tužilaštva BiH, a u okviru projekta Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina.

U okviru radionice angažovani su međunarodni eksperti iz ove oblasti, koji su bili dugogodišnji službenici u Tužilaštvu pri MKSJ-u ili advokati u postupcima pred Haškim tribunalom.

Glavna tužiteljica, Gordana Tadić, posjetila je i pozdravila sudionike radionice koji će u grupama, sa međunarodnim stručnjacima iz ove oblasti, razgovarati o elementima procesuiranja zločina protiv čovječnosti, kao složenih predmeta međunarodnog humanitarnog prava, kao i pitanjima povezanim sa komandnom odgovornošću, te procesuiranju udruženog zločinačkog poduhvata.

Tužilaštvo BiH i Misija OSCE-a u BiH imaju dobru i aktivnu saradnju u više segmenata, kroz projekte koji se odnose na rad na predmetima ratnih zločina, kao i u drugim oblastima.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba