Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA CARINSKU PREVARU I NANOŠENJE ŠTETE BUDŽETU BiH U IZNOSU OD 247 000 KM

07.11.2019. 10:16

Optuženi Mustafa Oncu (1981), državljanin R Turske, tereti se za carinske prevare prilikom uvoza većih količina robe u Bosnu i Hercegovinu.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA CARINSKU PREVARU I NANOŠENJE ŠTETE BUDŽETU BiH U IZNOSU OD 247 000 KM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

-      Mustafe Oncua, rođenog 1981. godine, nastanjenog u Istanbulu, državljanina Turske.

Optuženi se tereti da je u više navrata, tokom 2014. godine, kao ovlaštena osoba za zastupanje u zemlji i inostranstvu preduzeća-pravne osobe “SEFAA” d.o.o. Sarajevo, sa namjerom izbjegavanja carinskih, uvoznih i drugih dažbina, prilikom uvoza robe u Bosnu i Hercegovinu, prilagao lažne i krivotvorene fakture, kojima je vrijednost uvezene robe prikazivana višestruko manjom.

Na osnovu krivotvorenih faktura obračunati su znatno manji iznosi uvoznih dažbina, čime je nanesena šteta budžetu i svim građanima BiH u iznosu od 247.104,33 KM, a za navedeni iznos ostvarena je nezakonita imovinska korist.

Optuženi se tereti da je počinio produženo krivično djelo carinske prevare iz člana 216. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice, za ukupno 9 tačaka optuženja, tužilaštvo će dokazivati prilaganjem oko 150 dokaznih materijala, te pozivanjem 6 svjedoka i stručnih vještaka. Optužnicom je zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog u iznosu od 247.104, 33 KM.

Podignuta optužnica proslijeđena je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba