Вијести

САСТАНКУ ОПЕРАТИВНЕ РАДНЕ ГРУПЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА ПРИСУСТВОВАЛИ ГЛАВНИ ТУЖИОЦИ ГОРДАНА ТАДИЋ И SERGE BRAMMERTZ

30.10.2019. 08:28

Централне теме  састанка односиле су се на активности институција укључених у Оперативну групу, у погледу размјене информација и потраге за посмртним остацима несталих лица.

 

САСТАНКУ ОПЕРАТИВНЕ РАДНЕ ГРУПЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА ПРИСУСТВОВАЛИ ГЛАВНИ ТУЖИОЦИ ГОРДАНА ТАДИЋ И SERGE BRAMMERTZ

Састанак Оперативне радне групе за нестала лица одржан је у Сарајеву, а на састанку су учествовали главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић и главни тужилац при МРМКС-у Serge Brammertz.

Оперативна група формирана је као заједничка иницијатива МРМКС-а, Тужилаштва БиХ, Међународне комисије за нестала лица (ICMP) и Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) ради размјене информација између институција за провођење закона и свих других субјеката који могу пружити информације о могућим локацијама на којима се налазе масовне гробнице или посмртни остаци несталих лица.

На основу препорука Оперативне групе формиран је предмет у циљу координације активности у дјеловању Тужилаштва БиХ, МРМКС-а, Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA, Института за нестала лица ИНО БиХ, МКЦК-а, ICMP-а и других институција, са циљем прикупљања и провјере информација о могућим локацијама масовних гробница, анализе и аналитичке обраде доступних база доказа и архива ради откривања података и информација које би могле представљати смјернице за откривање масовних гробница и проналазак несталих лица.

У оквиру операције “Terra”, скоро свакодневно се саслушавају свједоци, врши анализа доступних доказа, као и изласци на терен, у циљу провјере информација и проналаска локалитета масовних и појединачних гробница.

Заједнички рад већ је резултирао проналаском масовних гробница и посмртних остатака на локалитету Локвице-Игман, Хозића Камен (Б. Нови-Н. Град), Власеница, Миљевина, Просара, Б. Градишка и др., а колеге из МРМКС-а дају свој допринос у наведеним активностима. Такође, колеге из МРМКС-а и МКЦК-а су присуствовале теренским активностима на локалитету Локвице-Игман.

Наставак ових активности неопходан је и важан у будућности у процесима тражења несталих лица, што је процес који је важан и приоритетан породицама несталих лица, као и тужилаштвима и агенцијама за провођење закона. Тужилаштво БиХ је надлежно за поступање у свим предметима ексхумација, а Оперативна група за нестала лица значајно помаже у раду на прикупљању информација које се користе за проналазак масовних и појединачних гробница.

Подршка МРМКС-а изузетно је значајна у овом процесу.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba