Vijesti

SASTANKU OPERATIVNE RADNE GRUPE ZA NESTALE OSOBE PRISUSTVOVALI GLAVNI TUŽIOCI GORDANA TADIĆ I SERGE BRAMMERTZ

30.10.2019. 08:28

Centralne teme  sastanka odnosile su se na aktivnosti institucija uključenih u Operativnu grupu, u pogledu razmjene informacija i potrage za posmrtnim ostacima nestalih osoba.

SASTANKU OPERATIVNE RADNE GRUPE ZA NESTALE OSOBE PRISUSTVOVALI GLAVNI TUŽIOCI GORDANA TADIĆ I SERGE BRAMMERTZ

Sastanak Operativne radne grupe za nestale osobe održan je u Sarajevu, a na sastanku su sudjelovali glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić i glavni tužilac pri MRMKS-u Serge Brammertz.

Operativna grupa formirana je kao zajednička inicijativa MRMKS-a, Tužilaštva BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) radi razmjene informacija između institucija za provođenje zakona i svih drugih subjekata koji mogu pružiti informacije o mogućim lokacijama na kojima se nalaze masovne grobnice ili posmrtni ostaci nestalih osoba.

Na osnovu preporuka Operativne grupe formiran je predmet u cilju koordinacije aktivnosti u djelovanju Tužilaštva BiH, MRMKS-a, Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, Instituta za nestale osobe INO BiH, MKCK-a, ICMP-a i drugih institucija, sa ciljem prikupljanja i provjere informacija o mogućim lokacijama masovnih grobnica, analize i analitičke obrade dostupnih baza dokaza i arhiva radi otkrivanja podataka i informacija koje bi mogle predstavljati smjernice za otkrivanje masovnih grobnica i pronalazak nestalih osoba.

U okviru operacije “Terra”, skoro svakodnevno se saslušavaju svjedoci, vrši analiza dostupnih dokaza, kao i izlasci na teren, u cilju provjere informacija i pronalaska lokaliteta masovnih i pojedinačnih grobnica.

Zajednički rad već je rezultirao pronalaskom masovnih grobnica i posmrtnih ostataka na lokalitetu Lokvice-Igman, Hozića Kamen (B. Novi-N. Grad), Vlasenica, Miljevina, Prosara, B. Gradiška i dr., a kolege iz MRMKS-a daju svoj doprinos u navedenim aktivnostima. Također, kolege iz MRMKS-a i MKCK-a su prisustvovale terenskim aktivnostima na lokalitetu Lokvice-Igman.

Nastavak ovih aktivnosti neophodan je i važan u budućnosti u procesima traženja nestalih osoba, što je proces koji je važan i prioritetan porodicama nestalih osoba, kao i tužilaštvima i agencijama za provođenje zakona. Tužilaštvo BiH je nadležno za postupanje u svim predmetima ekshumacija, a Operativna grupa za nestale osobe značajno pomaže u radu na prikupljanju informacija koje se koriste za pronalazak masovnih i pojedinačnih grobnica.

Podrška MRMKS-a izuzetno je značajna u ovom procesu.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba