Vijesti

U VISOKOM ZAPOČETA KONAČNA IDENTIFIKACIJA ŽRTAVA IZ HADŽIĆA, PRONAĐENIH U MASOVNOJ GROBNICI NA PLANINI IGMAN

25.10.2019. 14:39

Za danas je zakazana identifikacija za 10 osoba za koje je stigao DNK nalaz, a ekshumirano je ukupno 12 osoba. Za 2 osobe se još čeka nalaz DNK.

 

U VISOKOM ZAPOČETA KONAČNA IDENTIFIKACIJA ŽRTAVA IZ HADŽIĆA, PRONAĐENIH U MASOVNOJ GROBNICI NA PLANINI IGMAN

U prosekturi Gradska groblja Visoko, danas je započet proces konačne identifikacije dvanaest žrtava ekshumiranih na lokalitetu Lokvica, općina Ilidža, u razdoblju od 05.06. – 07.06.2019. godine.

Proces identifikacije je započet, u dogovoru sa članovima obitelji žrtava, a nakon pristizanja prvih rezultata DNK analize.  Do sada je konačnom identifikacijom identificirano deset osoba. Uzorci za još dvije osobe su u postupku obrade, te će identifikacija biti okončana u što skorijem razdoblju.

Na lokaciji gdje se vrši proces konačne identifikacije nalazi se istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine, koji koordinira aktivnosti zajedno sa nadležnim osobama institucija koje sudjeluju u procesu, a u okviru predmeta ratnog zločina na kojem radi Tužiteljstvo BiH.

Proces ekshumacije masovne grobnice na lokalitetu Lokvice rezultat je zajedničkog rada i djelovanja domaćih i međunarodnih institucija uključenih u proces traženja nestalih osoba.

Pronalazak i identifikacija žrtava je važan proces za obitelji žrtava koje već duže od dva desetljeća tragaju za svojim najbližima, a od izuzetne je važnosti i za tužiteljstvo, jer se radi o dokaznom materijalu u istragama i predmetima za ratne zločine.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba