Vijesti

NA AERODROMU SARAJEVO LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI

24.10.2019. 11:38

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, nakon deportacije iz SAD-a, slobode je lišen Trišić Milan (1963), osumnjičen za zločin protiv čovječnosti na području Bratunca 1992. godine.

NA AERODROMU SARAJEVO LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, uz pripadnike Granične policije BiH, lišili su slobode osumnjičenog:

-      Trišić Milana, rođenog 1963. godine u Bratuncu.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je kao pripadnik VRS na području Bratunca, tokom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji se odnosi na progon, u vezi sa zločinima ubistva, prisilnog nestanka, nezakonitog zatvaranja, mučenja i zlostavljanja, kao i prisilnog preseljenja većeg broja žrtava.

Tokom istrage došlo se do saznanja da osumnjičeni živi na području SAD-a, nakon čega je ostvarena saradnja sa partnerskim institucijama u SAD-u.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH preduzima intenzivne aktivnosti na identificiranju, lociranju i procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine koje se nalaze u inostranstvu.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba