Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA PREDSTAVNICIMA PROJEKTA EU4JUSTICE

11.10.2019. 15:32

Centralne teme sastanka odnosile su se na saradnju u okviru razmjene iskustava i specijalističkih obuka u borbi protiv međunarodnog, organizovanog i finansijskog kriminala i korupcije.

 

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA PREDSTAVNICIMA PROJEKTA EU4JUSTICE

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sa svojom zamjenicom, tužiocima i saradnicima, sastala se sa predstavnicima projekta EU4JUSTICE, Renaudom Van Ruymbekeom, bivšim francuskim istražnim sudijom specijalizovanim za složene slučajeve finansijskog kriminala i korupcije na visokom nivou kao ekspertom projekta EU4JUSTICE i voditeljicom projekta u BiH Isabelle Arnal.

Realizovanje radnog sastanka održano je u okviru projekta EU4JUSTICE - “Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH”.

Glavna tužiteljica Tadić je sa predstavnicima projekta razgovarala o provedenim specijalističkim  obukama u okviru projekta  i četvorodnevne radionice na temu "Strategije i ključni alati u istrazi kompleksnih finansijskih i privrednih slučajeva". 

Također, razgovarano je i o aktivnostima Tužilaštva BiH u borbi protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije, kao i rezultatima sudjelovanja tužilaštva u međunarodnim operacijama, u okviru saradnje sa partnerskim institucijama u inostranstvu, kao i saradnji u okviru asocijacije EUROJUST i drugih nadležnih institucija.   

Zvaničnici tužilaštva razgovarali su sa ekspertom i voditeljicom projekta o modalitetima razmjene najboljih iskustava i praksi tokom realizacije dvogodišnjeg projekta.

S obzirom da je za rad na ovim predmetima izuzetno bitna brza i ekspeditivna međunarodna saradnja, na sastanku je razgovarano o modalitetima saradnje u budućnosti. 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba