Vijesti

NA PODRUČJU MJESTA RIZVANOVIĆI, KOD PRIJEDORA, POČEO PROCES EKSHUMACIJE

23.09.2019. 15:08

Na lokaciji ekshumacije pronađeni su ljudski posmrtni ostaci, koji će biti proslijeđeni na dalju antroplošku obradu i proces identifikacije.

NA PODRUČJU MJESTA RIZVANOVIĆI, KOD PRIJEDORA, POČEO PROCES EKSHUMACIJE

Na lokalitetu mjesta Rizvanovići, u okolini Prijedora, počeo je proces ekshumacije, koji pod nadzorom postupajućeg tužioca, vodi stručna saradnica iz Posebnog odjela za ratne zločine.

Prilikom kopanja, na mjestu ekshumacije pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti, sa područja Rizvanovića i okoline Prijedora.

Proces ekshumacije vodi se pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u procesu sudjeluju i službenici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, kao i ljekar sudske medicine, predstavnici Civilne zaštite, kao i policijski službenici MUP-a RS koji osiguravaju lokalitet na kojem se vrši ekshumacija.

Proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima se nastavlja, a nakon okončanja ekshumacije posmrtni ostaci bit će proslijeđeni na dalju antropološku obradu i utvrđivanje identiteta nestalih osoba, putem DNK identifikacije.

Istražitelji i stručno osoblje Tužilaštva BiH, gotovo svakodnevno, sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba na lokacijama širom Bosne i Hercegovine.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba