Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉKА САСТАЛА СЕ СА ШЕФОМ МИСИЈЕ МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА МИГРАЦИЈЕ (IOM) У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

19.09.2019. 14:49

Централне теме састанка односиле су се на ситуацију у вези илегалних миграција преко територије БиХ, те потешкоће изазване приливом миграната.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉKА САСТАЛА СЕ СА ШЕФОМ МИСИЈЕ МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА МИГРАЦИЈЕ (IOM) У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, са тужиоцима и сарадницима, састала се са шефом Мисије IOM-а у БиХ и регионалним координатором за Западни Балкан, Peterom Van Der Auweraertom и његовом сарадницом.

Централне теме састанка односиле су се на питања миграција у БиХ, ситуацију са илегалним мигрантима који се крећу и бораве на подручју БиХ, као и тему која се односи на повратак држављана БиХ са страних ратишта.

Главна тужитељка упознала је г. Van Der Auweraerta са активностима које Тужилаштво БиХ и партнерске институције предузимају у борби против кривичних дјела повезаних са илегалним миграцијама и кријумчарењем миграната, као и радом Ударне групе за борбу против трговине људима и организоване илегалне имиграције.

Тужилаштво БиХ је, у прошлој и овој години, подигло више десетина оптужница за кривична дјела повезана са илегалним миграцијама и кријумчарењем миграната, којима су обухваћени држављани БиХ, као и страни држављани који су кривична дјела починили у БиХ, а проведено је више удружених и међународних операција у борби против ове врсте кривичних дјела.

Учесници састанка договорили су наставак сарадње и редовну комуникацију између институција. 

На састанку је истакнуто да су проблеми повезани са илегалним миграцијама врло сложена област, те да превазилажење овог проблема захтијева приступ и ангажман свих надлежних институција у оквиру својих надлежности, како на нивоу БиХ, тако и на међународном нивоу.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba