Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ŠEFOM MISIJE MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE ZA MIGRACIJE (IOM) U BOSNI I HERCEGOVINI

19.09.2019. 14:49

Centralne teme sastanka odnosile su se na situaciju u vezi ilegalnih migracija preko teritorije BiH, te poteškoće izazvane prilivom migranata.

 

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ŠEFOM MISIJE MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE ZA MIGRACIJE (IOM) U BOSNI I HERCEGOVINI

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sa tužiocima i saradnicima, sastala se sa šefom Misije IOM-a u BiH i regionalnim koordinatorom za Zapadni Balkan, Peterom Van Der Auweraertom i njegovom saradnicom.

Centralne teme sastanka odnosile su se na pitanja migracija u BiH, situaciju sa ilegalnim migrantima koji se kreću i borave na području BiH, kao i temu koja se odnosi na povratak državljana BiH sa stranih ratišta.

Glavna tužiteljica upoznala je g. Van Der Auweraerta sa aktivnostima koje Tužilaštvo BiH i partnerske institucije preduzimaju u borbi protiv krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i krijumčarenjem migranata, kao i radom Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne imigracije.

Tužilaštvo BiH je, u prošloj i ovoj godini, podiglo više desetina optužnica za krivična djela povezana sa ilegalnim migracijama i krijumčarenjem migranata, kojima su obuhvaćeni državljani BiH, kao i strani državljani koji su krivična djela počinili u BiH, a provedeno je više združenih i međunarodnih operacija u borbi protiv ove vrste krivičnih djela.

Sudionici sastanka dogovorili su nastavak saradnje i redovnu komunikaciju između institucija. 

Na sastanku je istaknuto da su problemi povezani sa ilegalnim migracijama vrlo složena oblast, te da prevazilaženje ovog problema zahtijeva pristup i angažman svih nadležnih institucija u okviru svojih nadležnosti, kako na nivou BiH, tako i na međunarodnom nivou.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba