Vijesti

RADNA POSJETA IZASLANSTVA TUŽITELJSTVA BOSNE I HERCEGOVINE MEĐUNARODNOM REZIDUALNOM MEHANIZMU ZA KAZNENE SUDOVE

10.09.2019. 14:16

Prvog dana posjete održan je zajednički sastanak izaslanstva Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić i izaslanstva Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije na čelu sa glavnom tužiteljicom Snežanom Stanojković i sa glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Sergeom Brammertzom.

RADNA POSJETA IZASLANSTVA TUŽITELJSTVA BOSNE I HERCEGOVINE MEĐUNARODNOM REZIDUALNOM MEHANIZMU ZA KAZNENE SUDOVE

Na sastanku se razgovaralo o regionalnoj suradnji i suradnji sa tužiteljstvom MRMKS-a, sa akcentom na ustupanje predmeta između tužiteljstava BiH i Srbije, kao i suradnji u istragama u predmetima protiv osoba sa dvojnim državljanstvom i osoba koje ne mogu biti izručene, zatim pomoći MRMKS-a u ovim procesima, kao i drugim pitanjima u svezi regionalne suradnje, koja su inicirana na prethodnom regionalnom sastanku tužitelja u Beogradu u svibnju 2019. godine.

Drugog dana posjete održan je sastanak izaslanstva Tužiteljstva Bosne i Hercegovine sa glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Sergeom Brammertzom i suradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti nastavka pomoći Ureda tužitelja MRMKS-a na poboljšanju regionalne suradnje u okviru projekta UNDP-a u kojem sudjeluju tužiteljstva iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Izaslanstvo Tužiteljstva Bosne i Hercegovine iskazala je potrebu za nastavkom daljnje suradnje sa MRMKS-om, ne samo u okviru regionalne suradnje, nego i rada na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, te o potrebi nastavka projekta časnika za vezu Tužiteljstva BiH pri MRMKS-u, kao i projekta angažiranja vježbenika.

Također se razgovaralo i o realizaciji regionalnog projekta traženja nestalih osoba koji se odvija u suradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa, Međunarodnim povjerenstvom za nestale osobe (ICMP), Institutom za nestale osobe BiH kao i institucijama angažiranim na traženju nestalih osoba iz regije.

Glavni tužitelji su iskazali spremnost za nastavak suradnje u cilju bržeg i učinkovitijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina i pronalaska nestalih osoba.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba