Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО НЕДОЗВОЉЕНИ ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА И СКЛАДИШТЕЊА РОБЕ, ТЕ НЕДОЗВОЉЕНОГ ДРЖАЊА ОРУЖЈА

10.09.2019. 12:17

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:  

 

 

-      КОЛОБАРИЋ ИВАНА, рођеног 1980. године у Широком Бријегу, држављанина Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО НЕДОЗВОЉЕНИ ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА И СКЛАДИШТЕЊА РОБЕ, ТЕ НЕДОЗВОЉЕНОГ ДРЖАЊА ОРУЖЈА

Према наводима оптужнице, Колобарић се терети да се ради стицања противправне имовинске користи, у намјери даље продаје, неовлаштено бавио недозвољеним прометом акцизних производа, односно,  незаконито складиштио дуван у породичној кући и помоћним просторијама које је користио, а које нису регистроване за ту намјену у складу са законом.

Наведени дуван је, супротно законским прописима, ради продаје, припремао у облик погодан за конзумацију, те продавао њему познатим купцима,  а за који дуван није посједовао никакву документацију, односно који није обиљежен акцизним маркицама.

Приликом извршених претреса пронађен је дуван у количини од око 20.120 кг, укупне вриједности у износу од 51.136,00 КМ.

На наведени начин оптужени је прибавио новчану корист у већем износу, у виду неплаћених индиректних пореза на штету буџета БиХ.

Такође, оптужени се терети да је у породичној кући неовлаштено држао двије аутоматске пушке марке ПАП М-59 и пушку М-48, чија набавка грађанима уопште није дозвољена према одредби Закона о набавци, држању и ношењу оружја и стрељива Херцеговачко-неретванског кантона („Народне новине Херцеговачко-неретванског кантона“, број 5/17).

Оптужени се терети да је починио кривично дјело недозвољено складиштење робе из члана 210б. и кривично дјело недозвољени промет акцизних производа из члана 210а. КЗ-а БиХ, те  кривично дјело недозвољено држање оружја или експлозивних материја из члана 371. КЗ-а ФБиХ, све у вези са чланом 53. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba