Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНА ТУРСКЕ И ИРАКА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА НА ТЕРИТОРИЈИ БиХ

16.08.2019. 11:39

Оптужница двојицу оптужених терети да су за новчану накнаду, са циљем остваривања незаконите имовинске користи, вршили кријумчарење илегалних миграната преко територије БиХ, међу којима и малољетног лица.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНА ТУРСКЕ И ИРАКА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА НА ТЕРИТОРИЈИ БиХ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1.      Мурата Ербила, рођеног 20.03.1968. године у Арбилу, Ирак, држављанин Р Турске и Ирака, налази се у притвору

2.      Сахина Сефе, рођеног 09.08.1993. године у Самсуну, Република Турска, држављанин Р Турске

Оптужени се терете да су на подручју БиХ, током 2019. године, дјелујући у међусобном договору и координацији, вршили незаконито кријумчарење илегалних миграната, углавном држављана Ирака, који су илегално ушли у Босну и Херцеговину, те нису имали важеће документе за боравак у БиХ.

У оптужници се наводи да су оптужени поступали супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног и организованог криминала („Сл. гласник БиХ“ број 37/02),  а са циљем да за себе остваре незакониту имовинску корист.

Оптужени се терете за кријумчарење најмање 15 илегалних миграната, у три наврата, које су за новчане износе који су досезали и 4000 евра, превозили преко територије БиХ у правцу границе са Републиком Хрватском, у чему су откривени и спријечени од стране полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba