Вијести

НА ЛОКАЦИЈИ ХРТАР ГРАД У ВИШЕГРАДУ ЕКСХУМИРАНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ НАЈМАЊЕ 6 ЛИЦА

19.07.2019. 15:01

До информације о локацији удаљене масовне гробнице дошло се током истраге тужилаштва у предмету за ратне злочине на подручју Вишеграда.

НА ЛОКАЦИЈИ ХРТАР ГРАД У ВИШЕГРАДУ ЕКСХУМИРАНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ НАЈМАЊЕ 6 ЛИЦА

Под надзором Тужилаштва БиХ и уз наредбу Суда БиХ, на локалитету Хртар Град у општини Вишеград, завршена је ексхумација током које су пронађени посмртни остаци најмање 6 лица.

Посмртни остаци биће упућени на даљу судско-медицинску обраду и узимање узорака ради идентификовања путем ДНК анализе, како би се утврдио идентитет несталих лица којима припадају пронађени посмртни остаци.

До информације о локацији масовне гробнице, која се налази на неприступачном и удаљеном локалитету, Тужилаштво БиХ дошло је током провођења истраге, након чега се приступило процедури припреме и реализације наредбе за ексхумацију.

Службеници из Посебног одјела за ратне злочине су, током цијелог процеса ексхумације, били присутни на локацији те координисали рад свих овлаштених службених лица која су учествовала у процесу ексхумације, која је урађена уз помоћ грађевинских машина и механизације.

Прелиминарне информације указују да пронађени посмртни остаци припадају жртвама бошњачке националности са подручја Вишеграда, а прецизне и детаљне информације о идентитету лица моћи ће се дати тек након окончања ДНК анализе и утврђивања идентитета.

Представници Тужилаштва БиХ учествују и руководе процесима ексхумација које се реализују у цијелој Босни и Херцеговини, а на годишњем нивоу реализује се велики број ексхумација на различитим локалитетима широм БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba