Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ УЧЕСТВУЈЕ У МЕЂУНАРОДНОЈ АКЦИЈИ У БОРБИ ПРОТИВ ПРАЊА НОВЦА

09.07.2019. 14:11

У операцији учествују агенције за провођење закона из 5 земаља. Тужилац Тужилаштва БиХ налази се у Den Haagu, гдје са колегама из EUROJUST-а координише истражне активности. 

ТУЖИЛАШТВО БиХ УЧЕСТВУЈЕ У МЕЂУНАРОДНОЈ АКЦИЈИ У БОРБИ ПРОТИВ ПРАЊА НОВЦА

Операција која се проводи у борби против организованог криминала и прања новца обухвата укупно 5 земаља (Холандија, Белгија, Шпанија, Словенија и Босна и Херцеговина), а усмјерена је на откривање и процесуирање осумњичених физичких и правних лица која су под истрагом због незаконитих новчаних трансакција и прања новца, које је реализовано у више земаља.

Тужилац Тужилаштва БиХ налази се у Холандији, гдје са колегама координише активности које се реализују у Босни и Херцеговини, а односе се на одређена лица, осумњичена за учествовање у међународној мрежи починилаца кривичних дјела.

Лица која су предмет операције у БиХ осумњичена су за кривично дјело прања новца из члана 209. КЗ-а БиХ.

Активности на подручју БиХ реализовали су SIPA и Федерална управа полиције. Извршени су претреси на укупно 5 локација, а на рачунима једног правног и једног физичког лица блокирано је 400 000 КМ.

Тужилаштво БиХ је у протеклом периоду, са колегама из ЕУ путем EUROJUST-а који је носилац активности, учествовало у планирању и договору о начину реализације наведене операције.

Након окончања активности у свим земљама, тужилаштво ће моћи дати више информација и детаља.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba