Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH SUDJELUJE U MEĐUNARODNOJ AKCIJI U BORBI PROTIV PRANJA NOVCA

09.07.2019. 14:11

U operaciji sudjeluju agencije za provedbu zakona iz 5 zemalja. Tužitelj Tužiteljstva BiH nalazi se u Den Haagu, gdje sa kolegama iz EUROJUST-a koordinira istražne aktivnosti. 

TUŽITELJSTVO BiH SUDJELUJE U MEĐUNARODNOJ AKCIJI U BORBI PROTIV PRANJA NOVCA

Operacija koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca obuhvata ukupno 5 zemalja (Nizozemska, Belgija, Španjolska, Slovenija i Bosna i Hercegovina), a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca, koje je realizirano u više zemalja.

Tužitelj Tužiteljstva BiH nalazi se u Nizozemskoj, gdje sa kolegama koordinira aktivnosti koje se realiziraju u Bosni i Hercegovini, a odnose se na određene osobe, osumnjičene za sudjelovanje u međunarodnoj mreži počinitelja kaznenih djela.

Osobe koje su predmet operacije u BiH osumnjičene su za kazneno djelo pranja novca iz članka 209. KZ-a BiH.

Aktivnosti na području BiH realizirali su SIPA i Federalna uprava policije. Izvršeni su pretresi na ukupno 5 lokacija, a na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe blokirano je 400 000 KM.

Tužiteljstvo BiH je u proteklom razdoblju, sa kolegama iz EU putem EUROJUST-a koji je nositelj aktivnosti, sudjelovalo u planiranju i dogovoru o načinu realizacije navedene operacije.

Nakon okončanja aktivnosti u svim zemljama, tužiteljstvo će moći dati više informacija i detalja.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba