Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH SUDJELUJE U MEĐUNARODNOJ AKCIJI U BORBI PROTIV PRANJA NOVCA

09.07.2019. 14:11

U operaciji sudjeluju agencije za provođenje zakona iz 5 zemalja. Tužilac Tužilaštva BiH nalazi se u Den Haagu, gdje sa kolegama iz EUROJUST-a koordinira istražne aktivnosti

TUŽILAŠTVO BiH SUDJELUJE U MEĐUNARODNOJ AKCIJI U BORBI PROTIV PRANJA NOVCA

Operacija koja se provodi u borbi protiv organizovanog kriminala i pranja novca obuhvata ukupno 5 zemalja (Holandija, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina), a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca, koje je realizovano u više zemalja.

Tužilac Tužilaštva BiH nalazi se u Holandiji, gdje sa kolegama koordinira aktivnosti koje se realizuju u Bosni i Hercegovini, a odnose se na određene osobe, osumnjičene za sudjelovanje u međunarodnoj mreži počinilaca krivičnih djela.

Osobe koje su predmet operacije u BiH osumnjičene su za krivično djelo pranja novca iz člana 209. KZ-a BiH.

Aktivnosti na području BiH realizovali su SIPA i Federalna uprava policije. Izvršeni su pretresi na ukupno 5 lokacija, a na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe blokirano je 400 000 KM.

Tužilaštvo BiH je u proteklom periodu, sa kolegama iz EU putem EUROJUST-a koji je nosilac aktivnosti, sudjelovalo u planiranju i dogovoru o načinu realizacije navedene operacije.

Nakon okončanja aktivnosti u svim zemljama, tužilaštvo će moći dati više informacija i detalja.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba