Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV OSOBE KOJA SE TERETI ZA KRIVIČNO DJELO POVEZANO SA KRIJUMČARENJEM MIGRANATA

01.07.2019. 13:01

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV OSOBE KOJA SE TERETI ZA KRIVIČNO DJELO POVEZANO SA KRIJUMČARENJEM MIGRANATA

-      MEHMETA TINKA, rođenog 1956. godine u gradu Kilis, Republika Turska, državljanina Republike Turske, nalazi se u pritvoru.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti Mehmeta Tinka da je tokom mjeseca maja 2019. godine, u namjeri sticanja lične materijalne koristi, u dogovoru sa trećom osobom na teritoriji R Turske, organizovao i dogovorio prihvat trojice državljana R Turske, a državljani te zemlje nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u Njemačkoj, odnosno zemljama Evropske unije, u koju zemlju su namjeravali putovati.

Optuženi je, uz novčanu nadoknadu, imao zadatak da po dolasku u BiH državljane R Turske smjesti u Sarajevu i obezbijedi njihov dalji ilegalni prelazak preko državne granice BiH u Njemačku, odnosno zemlje EU, u čemu je otkriven i spriječen od strane ovlaštenih službenih osoba Granične policije BiH.

Optuženi se tereti da je preduzeo radnje kojima je stvorio uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela propisanog zakonom BiH, a za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna, čime je počinio krivično djelo pripremanje krivičnog djela iz člana 248. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba