Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 3 OSOBE ZBOG UDRUŽIVANJA RADI ČINJENJA KAZNENIH DJELA I RAZBOJNIČKE KRAĐE U AUSTRIJI, KOJA JE REZULTIRALA SMRĆU VLASNICE OPLJAČKANE KUĆE

19.06.2019. 13:08

Tužiteljstvo BiH je, u suradnji sa partnerskim institucijama iz Austrije, podiglo optužnicu protiv trojice državljana BiH koji su sudjelovali u izvršenju kaznenog djela, usljed čijih posljedica je smrtno stradala državljanka Austrije, nakon čega su pobjegli u BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 3 OSOBE ZBOG UDRUŽIVANJA RADI ČINJENJA KAZNENIH DJELA I RAZBOJNIČKE KRAĐE U AUSTRIJI, KOJA JE REZULTIRALA SMRĆU VLASNICE OPLJAČKANE KUĆE

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1.   Gazibarić Gučanin Feralda, zv. „Ferdo“, rođenog 1971. godine u Travniku

2.   Sivonjić Olivera, zv. “Oli“, rođenog 1970. godine u Travniku

3.   Ivančević Dalibora, rođenog 1975. godine u Banja Luci

Sva trojica optuženih su ranije osuđivani.

Optuženi se terete da su u proljeće 2011. godine došli na područje Republike Austrije, te zajedno sa još dvije osobe pristupili organiziranoj kriminalnoj skupini, utemeljenoj radi izvršenja teških kaznenih djela razbojničkih i provalnih krađa u kuće i stanove građana Austrije, radi ostvarenja velike nezakonite imovinske koristi.

Prigodom provalne krađe dana 20.04.2011. godine, nakon što su nasilno ušli u kuću  u kući austrijske državljanke Elisabeth F. u mjestu Gosau, Austrija, te činili razbojničku pljačku, optuženi su vezali navedenu staricu koja se usljed buke probudila, te je ostavili vezanu i začepljenih usta sa tkaninom, kako ne bi mogla dozivati pomoć, što je dovelo do smrti austrijske državljanke.

Optuženi se terete za kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. KZ-a BiH i razbojnička krađa iz članka 288. KZ-a FBiH.

Dvojica počinitelja ovog kaznenog djela ranije su uhićena i osuđena u R Austriji, a preostala trojica su pobjegla u BiH i bila nedostupna austrijskom pravosuđu. Nakon intenzivne suradnje sa institucijama BiH, predmet je ustupljen pravosuđu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba