Вијести

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЈАВНОСТ ИЗ ТУЖИЛАШТВА БиХ

19.06.2019. 11:53

С обзиром да је јавно објављени снимак на једном интернет порталу, дана 21.05.2019. године, а који су пренијели и други портали и медији, проузроковао велико интересовање јавности, Тужилаштво БиХ је хитно предузело низ истражних радњи са циљем утврђивања свих околности догађаја и лица који се наводе у медијским извјештајима.

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЈАВНОСТ ИЗ ТУЖИЛАШТВА БиХ

У конкретном предмету истраге, провођењем истражних радњи, прикупљени су докази и донесена је наредба о спровођењу истраге којом су обухваћени осумњичени Панџа Марко и Алешевић Нермин због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 217. КЗ-а БиХ (примање дара или других облика користи) и 218. КЗ-а БиХ (давање дара и других облика користи), а осумњичени Алешевић и за кривично дјело неовлаштено прислушкивање и тонско снимање из члана 155. КЗ-а РС.

У наведеном предмету саслушан је већи број свједока, међу којима и предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија.

Тужилаштво Босне и Херцеговине наставља поступак истраге и у истом предмету ће, након доношења тужилачке одлуке, јавност бити информисана. 

Такође саопштавамо, с обзиром да су у посљедње вријеме присутни свакодневни и интензивни притисци на рад ВСТС-а БиХ, Тужилаштва БиХ, односно правосуђа Босне и Херцеговине у цјелини, а који притисци у одређеној мјери већ почињу ометати редовни рад правосуђа, да је Тужилаштво БиХ формирало предмет гдје ће се са дужном пажњом и у складу са законом испитати мотиви и разлози лица која путем медија шаљу јавности такве негативне поруке о раду правосуђа са циљем дестабилизације правосудног система. 

Такође наглашавамо да се сви предмети морају рјешавати институционално и у складу са законом.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba