Вијести

ЗАЈЕДНИЧКА ИЗЈАВА РЕГИОНАЛНИХ ТУЖИЛАШТАВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ И ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА МЕХАНИЗМА ПОВОДОМ РЕГИОНАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ

27.05.2019. 15:38

Од 20. до 22. маја 2019. делегације Тужилаштва Босне и Херцеговине, Тужилаштва Федерације БиХ, Тужилаштва Брчко дистрикта, Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона, Државног одвјетништва Републике Хрватске и специјализованих кантоналних тужилаштава Хрватске, Специјалног тужилаштва Црне Горе, Тужилаштво за ратне злочине Србије и Канцеларија тужиоца Механизма учествовали су на Регионалној конференцији тужилаца за ратне злочине, одржаној у Београду, Србија, коју је сазвало Тужилаштво за ратне злочине Србије и UNDP у партнерству са Уједињеним Краљевством и Италијом. 

ЗАЈЕДНИЧКА ИЗЈАВА РЕГИОНАЛНИХ ТУЖИЛАШТАВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ И ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА МЕХАНИЗМА ПОВОДОМ РЕГИОНАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Главна тема разговора била је регионална сарадња у предметима ратних злочина. Након завршетка конференције, представљене канцеларије су дале сљедећу заједничку изјаву које одражава њихове главне закључке и обавезе. 

Тужилаштва која су учествовала су се сложила како је потребно провести више кривичних прогона за ратне злочине почињене у сукобима у бившој Југославији, те да је међусобна сарадња њихових канцеларија кључна за постизање договореног. Тренутно се сарадња суочава с многим изазовима које треба ријешити. 

Како би се побољшала сарадња, тужилаштва  која су учествовала су се договорила да ће идентификовати конкретне случајеве који су прикладни за пренос између њих и започети потребне расправе. Надаље је договорено да је потребно подићи ниво повјерења жртава у регионалну сарадњу. 

У ту сврху, Тужилаштво Механизма ће по потреби олакшати напредак у поступању у пренесеним предметима. Тужилаштва из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије изразила су жељу да се настави континуирана помоћ Механизма Тужилаштва за изградњу њихових капацитета и подршку проведби њихових мандата.  

Коначно, тужилаштва су нагласила важност редовне комуникације, те је стога Тужилаштво Босне и Херцеговине понудило сазивање сљедеће конференције.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba