Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ЛИЦА

22.05.2019. 13:38

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против сљедећих лица:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ЛИЦА

- Хариса Карамехмедовића, рођеног 1968. године у Сарајеву, држављанина Босне и Херцеговине,

- Дамира Миличевића, рођеног 1981. године у Љубушком, држављанина Босне и Херцеговине и Р Хрватске, и

- Јасмина Кајаније, рођеног 1975. године у мјесту Љубача, општина Коњиц, држављанина Босне и Херцеговине.

У оптужници се наводи да су током 13/14. августа 2018. године, првооптужени Харис Карамехмедовић као организатор, а остали оптужени као чланови групе, ради стицања личне материјалне користи за уговорени новчани износ од 7.500 евра, организовали прихват и недозвољено превођење шест илегалних миграната, од којих једно малољетно лице, држављане Ирана, а све са циљем организације њиховог даљег илегалног пребацивања из БиХ у Р Хрватску, до крајњег одредишта Италије.

Оптужени Харис Карамехмедовић, заједно са Јасмином Кајанијом, терети се да је наведеног дана извршио прихват миграната у Мостару, узео претходно договорени новчани износ,  а потом оптужени  Дамир Миличевић их преузео и превезао путничким моторним возилом илегално преко државне границе БиХ на територију Р Хрватске  те оставио на њему познатој локацији.

У даљој намјери су спријечени и откривени од стране полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Р Хрватске.

Наведене радње представљају кривично дјело и у супротности су са чланом 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздужним путем, којим се допуњује Конвенција УН-а против транснационалног организованог криминала („Сл. гласник БиХ“ бр. 3/02) и чланом 7. ставом 2. Закона о граничној контроли („Сл. гласник БиХ“ бр. 53/09, 54/10, 47/14).

Оптужени се терете да су починили кривично дјело организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’   из члана 189а., у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba